6 x patronen om zelf een hippe deken te haken

Van dit herfstige weer krijg ik ineens weer zin om te haken. Er liggen nog een flink aantal “unfinished objects” van vorig jaar, dus die zijn het eerst aan de beurt. Ik ben nu bezig met een kussenhoes. Als ‘ie af is zal ik ‘m aan jullie showen en de uitleg erbij doen.

Komend winter wil ik zeker weer een leuke deken haken. Daarvoor heb ik alvast wat inspiratie opgedaan op Pinterest. De leukste patronen van een deken heb ik voor jullie op een rijtje gezet. Dus: wil je komend winter ook zelf een (baby)dekentje haken? Check deze 6 gratis hippe patronen:

zelf babydeken haken 1. Deze gigantische sprei kun je zo groot of klein maken als je zelf wilt. Een dekentje voor op de bank bijvoorbeeld. Maar hij is ook erg mooi om als babydekentje te maken. Bijkomend voordeel: je project is dan net wat sneller af 😉

2. Maak eenvoudig een deken met stokjes of dubbele stokjes en versier ‘m met mooie kleurrijke strepen. Hier vind je een uitleg van hoe je die strepen erop krijgt. Uiteraard is dit ook uit te voeren op bijvoorbeeld een sjaal of een tas.

3. Deze kleurrijke deken is een wat grotere uitdaging. Hij bevat veel verschillende soorten steken en is dus voor de iets gevorderde haakster. Maar de steken staan goed beschreven en er wordt zelfs verwezen naar video’s, dus ideaal om steken bij te leren.

4. Deze roze bloemetjesdeken is gemaakt door Renate. Op haar blog verwijst ze naar twee verschillende uitleggen: één om de bloemetjes te maken en een andere om de granny square erom heen te maken. Die zijn wel in het Engels. Lastig te vertalen? Onderaan deze blogpost heb ik een link geplaatst naar een goede vertaling van haaksteken en haaktermen van Engels naar Nederlands.

5. Deken nummer 5 is een hele bekende in de ‘haakwereld’. Het is de deken van Lucy.  Een Nederlandse dame kreeg toestemming om het patroon in het Nederlands om te zetten en te publiceren. Je vindt de Nederlandse uitleg op het blog van Karin aan de haak.

6. De link naar de laatste deken bevat helaas geen hele goede uitleg, maar is te mooi om niet in dit lijstje te plaatsen vind ik. Hij is gemaakt aan de hand van de chevron stitch. Op YouTube vind je genoeg filmpjes met uitleg van deze haaksteek, deze bijvoorbeeld.

Vertaal haaksteken en haaktermen eenvoudig van het Engels (Amerikaans) naar het Nederlands met deze tabel.

Meer inspiratie nodig? Het boek Haken en Kleur bevat hele gave en kleurrijke patronen van dekentjes, maar ook van leuke omslagdoeken, vlaggetjes etc. Echt een aanrader! Het boek is te koop voor € 17,95 bij Bol.com.

 

Linda R.

Linda | 36 jaar | moeder van zoon (7) en dochter (4) | houdt van internet, gadgets, koken en eten, DIY, reizen, hardlopen. Oprichter van VoorJouGespot.nl.

Facebook comments

About Linda R. (137 Articles)
Linda | 36 jaar | moeder van zoon (7) en dochter (4) | houdt van internet, gadgets, koken en eten, DIY, reizen, hardlopen. Oprichter van VoorJouGespot.nl.

3 Comments on 6 x patronen om zelf een hippe deken te haken

 1. Ik mag momenteel niet zoveel haken van mezelf, arm moet echt rust krijgen, maar als ik dit zie wil ik meteen weer beginnen.Wat is haken toch leuk!
  Wist je trouwens dat er binnenkort nog een boek verschijnt van de schrijfsters van Haken en Kleur?
  Saar’s meeste recente blogpost Fotodagboek: Week 35My Profile

  • Oe nee, dat wist ik niet, goed nieuws!! Alleen van het doorbladeren van het boek Haken en Kleur word ik al blij namelijk 🙂 Balen van je arm zeg! Doe je nu 1 projectje heel rustig aan ofzo?

 2. Beste Hakers en bloggers

  Ik ben opzoek naar enthousiaste breiers, hakers of naaiers die voor het goede doel een dekentje willen maken.
  Oktober 2014 zijn wij gestart met het project Dreamy Dolphin voor de Safegroup. De Safegroup is een opvangcentrum voor vrouwen en kinderen die in aanraking zijn gekomen met huiselijk geweld. Vaak hebben zij plotseling hun vertrouwde omgeving moeten verlaten en geen tijd gehad om (dierbare) spulletjes mee te nemen. Vooral op de kinderen heeft dit een grote impact. Dreamy Dolphin creëert welkomstpakketten voor de kinderen zodat zij zich sneller thuis voelen, die deze kinderen hun eigen kunnen gaan maken. Iets voor hunzelf. Denk aan een eigen dekentje/knuffel, knutselspulletjes zoals teken en plakspullen, dagboek, leesboekje, een eigen beker/mok. Zodat ook deze kinderen kind kunnen zijn en iets voor zichzelf hebben.

  Wij willen graag dekentjes en knuffels in de box doen. De kracht van de Droomdekens is dat je als kind, zodra je onder je deken kruipt, in een andere wereld kunt zijn. Een wereld waar je het weer een beetje voor het zeggen hebt. En je eigen warmte en geborgenheid vind en een troostende werking heeft. Dit jaar krijg ik van http://www.regenboogboom.nl dekentjes, maar willen niet elk jaar bij hun aankloppen omdat zij ook zoveel mogelijk kinderen willen helpen.

  Wie wil er voor ons een dekentje maken?! De dekentjes moeten wel zacht zijn en vrolijke kleuren hebben. Persoonlijk vind ik het leuk als ze wel een beetje groot zijn zodat ze eronder kunnen kruipen. je hebt natuurlijk wiegformaat, ledikantformaat of eenpersoons.

  Het zou fantastisch zijn om heel veel dekentjes te krijgen. Dus ben je enthoussiast , zegt het voort bij vrienden en bloggers. Heb je vragen neem contact met mij op via info@stichtinghappyhippo.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


plaats een link naar jouw laatste blogpost

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.