Boekrecensie: ‘I love groente’ (en dat doe ik!)

Recensie I love groente

“I <3 groente is een ode aan groente in alle kleuren van de regenboog. Van de prachtig purperen aubergine tot fladderige frisgroene raapsteeltjes en van het knaloranje worteltje tot de sappige, blozende tomaat. Met 86 originele, maakbare, gezonde en natuurlijk vooral verrukkelijke recepten neemt culinair journalist Janneke Vreugdenhil je mee naar de groentehemel. De tijd dat groente een sufgekookt hoopje op je bord was náást dat grote stuk vlees, is definitief voorbij. Groente rocks!” 

Wat een geluk: als groenteliefhebber mag ik dit groente-kookboek recenseren! Als ik het boek uit de verpakking haal valt me gelijk de mooie kleurstelling op. De kleurrijke groente steekt mooi af tegen de felblauwe kaft. Zonder ook maar in het boek te hebben gebladerd word ik al vrolijk van de buitenkant van het boek en krijg ik zin om lekker te koken.

DSC01752

Als ik de inhoudsopgave bekijk, zie ik dat dit boek handig is ingedeeld: per groente(soort) een hoofdstuk. Wortels, knollen, pompoenen, ‘paddo’s’ (ja, paddenstoelen dus!), spinazie, bonen & erwten, aubergines & courgettes, tomaten & paprika’s, ui, kool, ze komen er allemaal in voor.

Vegetarisch
De opmaak van het boek is strak en kleurrijk. Het is een fijn boek om lekker doorheen te bladeren en ideeën op te doen. Door de titel van dit boek, dacht je misschien al dat het een vegetarisch kookboek is en dat klopt. Als ik aan vegetarische recepten denk (ik eet meerdere malen per week vegetarisch en eigenlijk gaat dat meestal onbewust) dan denk ik al snel aan pasta of couscous met veel groente of (gebakken) aardappels met een vleesvervanger. Dit boek gaat veel verder dan dat en daar ben ik erg blij mee. Het is een eye-opener wat je allemaal nog meer kunt maken, zonder dat er vlees of vis aan te pas komt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ‘stamppotje rucola met azijnuitjes en parmezaancrackers’? Dat klinkt toch als een heerlijke combi?

Recepten
De ingrediënten van de ‘quiche-die-geen-quiche-is van spinazie, yoghurt en kaas’ gaan gelijk op mijn boodschappenlijstje. De ingrediënten zijn afzonderlijk van elkaar heel gewoon, maar de combinatie lijkt me heerlijk! Qua kruiden is het ook vrij makkelijk: knoflook en komijn heb ik bijvoorbeeld altijd in huis. Verder staat er versgeraspte nootmuskaat in het ingrediëntenlijstje. Maar mocht je dit gerecht op een gewone doordeweekse dag willen maken, dan kun je natuurlijk best voor nootmuskaat uit een potje gaan.

DSC01781

Prei is over het algemeen niet mijn favoriete groente, maar deze ‘Prei-pissaladiere’ maakt dat het water me in m’n mond loopt. De bodem maak je vers met een pak witbroodmix en moet even 30 minuten rijzen. De rest van het recept is appeltje-eitje: ingrediënten erop en 20-30 minuten bakken in de oven.

DSC01792

Wat ik trouwens erg praktisch vind aan dit groente-kookboek, is dat de recepten voor 2 personen geschreven zijn. Handig voor als je met z’n tweeën bent. En als je met bijvoorbeeld 6 personen bent, verdubbelt dat eenvoudiger dan een 4-persoonsgerecht.

Ook noemenswaardig is het recept ‘Maak-je-groentela-leeg-soep’. Daarin krijg je tips om te bepalen welke groenten je bij elkaar kunt doen, hoe je een voedzamere soep krijgt en welke smaakmakers je kunt gebruiken.

DSC01793

Foto’s
Wat me opvalt aan dit boek is dat de foto’s als ‘echte’ foto’s overkomen. Geen overdreven opgepoetste borden en een beetje gemorste soep over de rand van het soepbord. Dit maakt dat de gerechten er niet té gelikt uitzien en je bij elk recept wel het idee krijgt dat dit vrij goed te maken is voor de gemiddelde kok(kin).

Conclusie
Al met al kan ik zeggen dat ik dit boek een succes vind. Alle 86 recepten zijn goed uitvoerbaar en spreken toch tot de verbeelding. De foto’s zijn waarheidsgetrouw, je ziet eraan af dat ook wij simpele huisvrouwen lekkere en net wat specialere groentegerechten op tafel kunnen zetten. Ik denk dat dit een boek gaat worden dat ik er vaak bij zal pakken om een net wat ander groentegerecht op tafel te zetten als er mensen komen eten! Kortom: een dikke – doch gezonde – aanrader.

Het boek ‘I <3 groente’ van Janneke Vreugendenhil is voor € 19,95 te koop bij Bol.com. Ako.nl verzendt dit boek trouwens gratis.

Janneke plaatste op haar eigen site een gratis preview van haar boek.

Linda R.

Linda | 34 jaar | moeder van zoon (5) en dochter (2) | houdt van internet, gadgets, koken en eten, DIY, reizen, hardlopen. Oprichter van VoorJouGespot.nl.

Facebook comments

About Linda R. (136 Articles)
Linda | 34 jaar | moeder van zoon (5) en dochter (2) | houdt van internet, gadgets, koken en eten, DIY, reizen, hardlopen. Oprichter van VoorJouGespot.nl.

2 Comments on Boekrecensie: ‘I love groente’ (en dat doe ik!)

  1. Hmm, dit kookboek stond al op m’n verlanglijstje en nu helemaal! Lang leve groenten :)!
    Esther’s meeste recente blogpost Recept: pompoen-bulgurburgersMy Profile

  2. Ziet er erg goed en mooi uit!
    Saar’s meeste recente blogpost Fotodagboek: Week 20My Profile

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Zelfgemaakte verse pastasaus [vegetarisch]

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


plaats een link naar jouw laatste blogpost