Reisinspiratie: Hamburg

hamburg_1In mijn reisrubriek wil ik jullie meenemen naar bestemmingen waar ik zelf geweest ben of welke ik zou willen bezoeken! Deze keer: Hamburg.

Hamburg is na Berlijn de grootste stad in Duitsland. Deze creatieve havenstad aan rivier de Elbe is een bezoekje waard. Zeker als je van winkelen houdt!

Algemeen:
Hamburg ligt op zo’n 450 km vanaf Utrecht, zo’n 4 uur rijden. Met de trein ben je er er vanaf 29 euro p.p.  Hamburg ligt aan de Elbe en is een belangrijke (grote!) havenstad. De stad is de afgelopen jaren volop in ontwikkeling en zeker met het project HafenCity heeft deze stad veel potentie.

Hoogtepunten

Elbtunnel
Een tunnel als toeristische attractie? Ja. Wel als je bedenkt dat deze tunnel meer dan 100 jaar geleden is gebouwd en zo’n 24 meter onder het wateroppervlakte ligt. Een technisch hoogstandje uit die tijd dus. De tunnel verbindt de stad met de zuidelijke oever en is 426 meter lang. De tunnel is afgewerkt met geglazuurde tegels en aan de oostelijke ingang van de tunnel vind je allerlei gegevens over de bouw van de tunnel. Je kunt te voet of met de fiets gratis een kijkje nemen in de tunnel. Met de auto moet je wel tol betalen, maar dan krijg je er wel een belevenis bij: in een grote lift daal je met je auto af naar de tunnel. dagelijks 24 uur toegankelijk. Vrije toegang voor voetgangers/fietsers.

Speicherstadt
Dit negentiende-eeuws pakhuizen-complex (gebouwd van voornamelijk rode bakstenen) is nog steeds in gebruik als opslag van o.a. koffie, tabak en ander handelswaar. Dit deel van de stad leent zich bij goed weer voor een leuke wandeling. Loop over de vele bruggen over de grachten die de grote pakhuizen met elkaar verbinden. Er liggen diverse musea in dit gedeelte van de stad.

hamburg3

Speicherstadt Kaffeerösterei
Zelfs als je geen koffieliefhebber bent is dit adresje wél een must-see. Deze koffiebranderij is gevestigd in een sfeervol pakhuis waar van oudsher de lekkerste koffiebonen uit de hele wereld worden binnengevoerd. Dagelijks wordt hier verse koffie gebrand van verschillende koffiebonen. Zin in koffie? Je kunt hier ook gezellig zitten om het proces van het roosteren te bekijken of koffiebonen meenemen naar huis. Er is namelijk een ruim assortiment versgebrande koffie beschikbaar in de winkel van de Speicherstadt Kaffeerösterei. Let op de mooie jute zakken waarin de ongeroosterde koffiebonen binnenkomen, ook deze zijn te koop in de shop.

Isemarkt
De isemarkt, op dinsdag en vrijdag van half 9 tot twee uur, loopt onder het bovengrondse spoor van de U-bahn door. Naast alle (lokale) groenten worden er ook biologische kruiden, olie en honing verkocht. Slenter over de markt die ruim een kilometer lang is met meer dan 300 kraampjes. De markt ligt iets buiten het centrum, maar is met de U3 goed te bereiken. De markt ligt precies tussen de stations Hoheluftbrücke en Eppendorfer Baum.

Winkelen in Hamburg
Hamburg is een leuke stad om te winkelen, er zijn diverse winkelstraten en ook de merken van een hoger segment zijn groots aanwezig in de Alsterarkaden. Vanaf de bovenste verdieping van het Alsterhaus heb je een mooi uitzicht over de Binnenalster, een meer midden in het centrum van Hamburg. Zoek na het shoppen ontspanning aan de Alster waar je ook op een boot kan stappen voor een rondvaart door de stad. Door de vele terrasjes aan het water hangt er een ontspannen sfeer. Op zondag is er langs de kade van de Elbe een vismarkt waar je ook kan ontbijten. De locals genieten er van live-optredens van diverse bandjes. Wel vroeg je bed uit, want de markt duurt maar tot half 10 ‘s ochtends.

Meer tips? Het boek 100% Hamburg is een aanrader voor de leukste tips qua restaurants en (onbekende) boetiekjes.

hamburg2

Samenvatting
Hamburg is een heerlijke stad waar je niet uitgekeken bent na een lang weekend. Door een combinatie te maken met een museum, een bezoek aan Hafencity en bij mooi weer heerlijk flaneert langs het water is je bezoek compleet!

Silke

Silke werkt als Grafisch Vormgever, is 25 jaar en heeft daarnaast een eigen bedrijf in vormgeving van (trouw)albums. Samen met haar man woont ze in Zutphen en is dol op koken én Italië.

Latest posts by Silke (see all)

Facebook comments

About Silke (7 Articles)
Silke werkt als Grafisch Vormgever, is 25 jaar en heeft daarnaast een <a href="http://www.mooialbum.nl">eigen bedrijf in vormgeving van (trouw)albums</a>. Samen met haar man woont ze in Zutphen en is dol op koken én Italië.

2 Comments on Reisinspiratie: Hamburg

  1. Klinkt goed! *komt op het lijstje*
    Saar’s meeste recente blogpost Plog #4 Maastricht + Tips Deel 2My Profile

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


plaats een link naar jouw laatste blogpost

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.