Vooroordelen – Anita wordt opgenomen [tv-tip]

VooroordelenVooroordelen, we hebben ze allemaal. Of ze nu gaan over dat de moslim terrorist is, een mooie vrouw een bitch of dat psychiatrische patiënten incontinente, kwijlende mensen zijn met een bewegingsstoornis opgelopen door jaren lang gebruik van antipsychotica.

Soms zit er wel een kern van waarheid in want er zijn inderdaad Moslims die uit naam van hun geloof vinden dat zij het recht hebben om anders gelovigen op gruwelijke wijze om het leven te mogen brengen. Ik ken ook wel wat mooie vrouwen die zéker de titel “Bitch” met verve mogen dragen en ja, ik ken ook de incontinente, kwijlende psychiatrische patiënt met de bewegingsstoornis die de wereld vanuit een compleet andere dimensie waarneemt dan ik. Echter zijn er veel meer Moslims die niet de drang hebben om homoseksuelen van een gebouw af te gooien en mooie vrouwen zat die gewoon best aardig zijn en weet je wat? Die incontinente patiënt? Daar zijn er in verhouding helemaal niet zo veel van en de meeste die er zijn die zitten verscholen op een chronische afdeling ergens in het bos.

“De patiënt” die je nu het meeste ziet zijn gewoon eigenlijk net als jij en ik. Alleen hebben zij soms net een beetje meer pech gehad als je het al zo kunt noemen. Mensen die in hun jeugd geen veilige haven hebben gekend, uit een familie waar de genen voor depressie of een persoonlijkheidsstoornis ruim vertegenwoordigd zijn of soms is het “alleen” een burnout, een scheiding of het verlies van een dierbare waardoor er kortsluiting ontstaat en je gebaat bent bij wat hulp van buiten. Helaas heerst er nog steeds een taboe op de Geestelijke Gezondheid Zorg. Als je daar komt dan ben je echt goed gek. En hoe vaak de eerste reactie niet van een ander is als ik vertel wat ik doe voor de kost: ” Oh, dat zal wel zwaar zijn! ” Gevolgd door “Ik heb een buurman die een schoonzus heeft en daar de nicht van die heeft hét ook”.

Nu zitten er zeker dagen bij dat ik liever als worstenmeisje bij de Hema had willen werken. Dat iemand het bloed onder mijn nagels vandaan weet te trekken van irritatie. Of dat ik verdrietig ben omdat een meisje van 19 de dood verkoos boven het leven hier op aarde. Maar bovenal is het wat mij betreft het mooiste vak wat er is. Ik mag even mee wandelen in het leven van een ander. Krijg de kans om zo nu en dan, een in het verleden zwaar verwaarloosd en misbruikt kind te laten ervaren wat hechting en vertrouwen betekent.

anita wordt opgenomen witzierIk kan oprecht zeggen dat ik hou van mijn werk ómdat het me raakt. Ómdat het soms zwaar is maar ook ómdat het echt heel erg tof is als het je lukt om iemand te raken, iemand de regie te laten nemen over zijn of haar leven en met een beetje hoop naar de toekomst te laten kijken. En laten we eerlijk zijn, is jouw werk niet soms ook zwaar?

Vanaf morgen – maandag 16 februari – om 22.10 uur zend de NPO1 de vierdelige serie “Anita wordt opgenomen” uit. Een kijkje in de wereld waarin ik werk. Kijk je mee? Het zijn net mensen.

Foto’s: Gerard Stolk & TBWABusted

Sacha (pseudoniem)

Schrijft over het leven, over waar ze tegenaan loopt, over wat haar verwonderd of wat haar blij maakt.
Sacha (pseudoniem)

Facebook comments

About Sacha (pseudoniem) (3 Articles)
Schrijft over het leven, over waar ze tegenaan loopt, over wat haar verwonderd of wat haar blij maakt.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


plaats een link naar jouw laatste blogpost

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.