VZL recepten – groenten in de hoofdrol [boekrecensie]

“Lekker koken zonder pasta, rijst, aardappelen, rood vlees en suiker? Kan dat wel? Jazeker, dat kan. Probeer de recepten uit dit boek maar eens! 

In VZL-recepten, groenten in de hoofdrol geeft Margriet Vonk bijna 100 kansen om gezond te eten. Waarmee je suiker en ongezonde vetten vermijdt. Recepten die je elke dag kunt maken en eten, waarvan ook je gezin zal smullen, met ingrediënten die je overal kunt kopen.” 

Aan mij de eer om de kookboeken van Margriet Vonk te testen. Ik zeg kookboeken, want ze heeft er twee geschreven: VZL-recepten met gerechten die lekker zijn in het voorjaar-zomer en de andere met meer herfst-winter recepten erin. Allebei bevatten ze zo’n 100 gerechten.

20140604-141043-51043828.jpg

Deze kookboeken sluiten goed aan bij het verschijnsel van gezonder eten, dat de laatste tijd in opkomst is. Goede zaak vind ik, want bewuster eten zorgt er hopelijk voor dat mensen gezonder eten en minder overgewicht hebben. Obesitas wordt namelijk almaar groter. Wist je dat in Nederland ruim 40% van de mensen overgewicht heeft? Ik vind dat best schokkend eerlijk gezegd.

Zelf ken ik het concept van de VZL (oftewel: Voedselzandloper) niet zo heel goed, maar wat ik al schreef – gezond en bewuster vind ik altijd goed. En lekker en gevarieerd koken met groenten staat eigenlijk altijd bovenaan bij mij.

Mijn eerste indruk van de kookboekjes is dat ze gezellig aandoen. De recepten staan op een leuk lijntjes-papier beschreven. Ze lijken bijna een soort eigen knipseltje, bewaart in een leuk boekwerk. Een erg leuk concept vind ik!

20140604-141044-51044718.jpg

De recepten in deze VZL-kookboeken klinken heerlijk: Rode linzensoep, Quiche van snijbiet, Venkel, prei en tomatensaus met geitenkaas uit de oven etc. Het zijn eigenlijk allemaal gerechten die ik prima op een doordeweekse dag zou uitproberen en ook mijn zoontje van bijna 2 zou voorzetten. Naast ‘gewone’ groenterecepten staan er ook tussendoortjes en bijgerechten in. De amandelkoek en perenchutney bijvoorbeeld, klinken erg lekker.

20140604-141045-51045613.jpg

Afgelopen woensdagmiddag was het regenachtig en heb ik één van de soepen geprobeerd en lekker lang laten pruttelen: Paprikasoep met tomaten. De soep smaakte heerlijk en zoonlief zat ook lekker met z’n broodjes in de soep te soppen te smullen.

Mijn conclusie: dit zijn leuke kookboekjes om lekker in te bladeren en op alle dagen van de week uit te koken. Het enige wat ik mis aan deze kookboeken is een register. Dat was erg handig geweest zodat je bijvoorbeeld op groente of ander ingrediënt had kunnen zoeken. Niettemin: een aanrader voor iedereen die bewust en toch makkelijk wil koken!


VZL-recepten / voorjaar-zomer van Margriet Vonk is verkrijgbaar bij Bol.com
en kost € 14,95. Ook VZL-recepten / herfst-winter is voor € 14,95 verkrijgbaar bij Bol.com.

Linda R.

Linda | 36 jaar | moeder van zoon (7) en dochter (4) | houdt van internet, gadgets, koken en eten, DIY, reizen, hardlopen. Oprichter van VoorJouGespot.nl.

Facebook comments

About Linda R. (137 Articles)
Linda | 36 jaar | moeder van zoon (7) en dochter (4) | houdt van internet, gadgets, koken en eten, DIY, reizen, hardlopen. Oprichter van VoorJouGespot.nl.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


plaats een link naar jouw laatste blogpost

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.